اساسا بحث ما این است که نخبگی در هر شاخهای از فعالیتهای اجتماعی متفاوت است. مثلا در حوزه علم نخبگی به این است که فرد پژوهشگر باشد و آثار علمی و مقالات و مکتوبات داشته باشد. اگر قرار است معلم انتخاب کنیم، معلم کسی است که قدرت بیان و تدریس داشته باشد و نوآوری در فناوری آموزشی داشته باشد تا بگوییم معلم خوبی است. در حوزه فرهنگ نخبه کسی نیست که مدرک دانشگاهی آنچنانی داشته باشد، مثلا یک موسیقیدان است، هنرمند یا نقاش است یا یک فعال حوزه فرهنگی است؛ مثلا کسی است که در اردوهای جهادی فعال است.
قرار شد این معیارها در بنیاد ملی نخبگان متناسب با نوع فعالیت کارگروه مشترکی متشکل از دستگاه اجرایی، بنیاد ملی نخبگان و همکاران ما در سازمان امور اداری و استخدامی، متناسب با صلاحیتهای حرفهای و شایستگیهای مورد نیاز در آن رشته تعریف شود.
لطیفی افزود: در وزارت فرهنگ نیز چنین است. اگر میخواهیم در حوزه شعر، کارشناس امور شعر انتخاب کنیم، اینکه کسی لیسانس یا فوق لیسانس ادبیات داشته باشد برای ما کفایت نمیکند. او باید خودش شاعر باشد و شعر را بشناسد. در حوزه موسیقی و گرافیک نیز همینطور است. در حوزه فعالیتهای اجتماعی و خیریه هم اینچنین است. معیارها متناسب با انتظاری که از آن فرد در شغلی میرود قابل تنظیم است.
اینکار دارد در بنیاد ملی نخبگان بهصورت علمی انجام میشود، یعنی کارگروهها و کمیسیونهای تخصصی روی آن کار میکنند و براساس آن افراد ارزیابی میشوند؛ اطلاعاتشان روی سامانه بارگذاری میشود و اطلاعرسانی عمومی هم درباره آن صورت میگیرد. مدارک مورد بررسی قرار میگیرد و افراد به کانون ارزیابی معرفی میشوند و در آنجا ارزیابی اولیه میشوند و به یک دوره ۲۱روزه میروند که هم در آن آموزش میبینند و هم ارزیابی میشوند. براساس نمرهای که اخذ میشود، افراد برگزیده به دستگاه اجرایی معرفی میشوند. این یک فرآیند کاملا علمی، دقیق و مبتنی بر نگاه همهجانبه به فردی است که میخواهیم او را انتخاب کنیم. به نظر من کار ارزشمند و قابل دفاعی از نظر علمی است.