واقعیت این است که در برنامه توسعه همه فازهای پارسجنوبی، مشخص است که چه زمان افت تولید آغاز خواهد شد.
با این حال، با روی کار آمدن دولت سیزدهم، پیشگیری از بحران انرژی در اولویت قرار گرفت.
وزارت نفت بر آن شد تا با تکیه بر توان داخلی و بدون توجه به مدعیان غربی که به هر بهانهای صحنه عمل را ترک میکنند، اقدام به برنامهریزی، جذب سرمایه و سپردن کار به کاردان در حوزه تقویت فشار گاز پارسجنوبی کند.
بر همین اساس روز گذشته، قرارداد فشارافزایی پارسجنوبی با حضور شرکت و پیمانکاران ایرانی با سرمایهگذاری ۲۰میلیارد دلاری منعقد شد که با اجرای این طرح بیش از ۹۰۰ میلیارد دلار عایدی نصیب کشور میشود.
بهدلیل اهمیت طرح فشارافزایی و نقشی که در تولید گاز و میعانات گازی، افزایش برداشت گاز و جلوگیری از مهاجرت گاز دارد، مهمترین و راهبردیترین طرح وزارت نفت بوده چرا که این طرح به لحاظ اقتصادی حائز اهمیت است.
این طرح از نظر گستردگی فنی، اجرایی و فناوری طرح بزرگی است و یک ظرفیت سرمایهگذاری ۲۰ میلیارد دلاری را در اختیار پیمانکاران ایرانی قرار میدهد، تمام مطالعات بینالمللی در پروژههای مشابه بررسی و افزون بر آن اقتباسی از پروژههای بینالمللی انجام شد و نشان داد که اجرای این پروژه در فراساحل اهمیت و درآمد بالاتری دارد و گزینه برتر است.
پارسجنوبی ۳۸ سکو دارد که شامل سکوهای تولیدی و پشتیبانی است، این سکوها بهطور کامل شبیه هم هستند تا با تکیه بر توان داخل سرعت اجرای کار بیشتر باشد.
هر سکو امکان فشارافزایی یک میلیارد فوتمکعبی گاز را دارد، سکوهای مرزی بهدلیل جلوگیری از مهاجرت گاز در اولویت فشارافزایی قرار دارند.
در پارسجنوبی، ۱۴ سکوی فشارافزایی تعریف شده است، هر سکو ۴ کمپرسور ۳۰مگاوات نیاز دارد، به گونهای برنامهریزی شده است که امکان ساخت در داخل کشور وجود داشته باشد.
بر اساس قراردادهایی که امضا شد، طرح فشارافزایی میدان مشترک پارسجنوبی با سرمایهگذاری ۲۰ میلیارد دلاری و با هدف افزایش برداشت ۹۰ تریلیون فوتمکعب گاز و ۲ میلیارد بشکه میعانات گازی اجرا خواهد شد و درآمدزایی ۹۰۰ میلیارد دلاری برای کشور بهدنبال دارد.
پیمانکاران اصلی در اجرای طرح فشارافزایی میدان مشترک پارسجنوبی، شامل شرکتهای پتروپارس، اویک، قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا(ص) و مپنا و پیمانکار مهندسی مفهومی، پایه مقدماتی و پیشرفته، شرکت مهندسین مشاور نارگان هستند که این قرارداد را امضا کردند.
براساس این قرارداد، پیمانکاران بررسی و صحهگذاری مدارک مهندسی پایه مقدماتی و پیشرفته و ارائه دیدگاههای اصلاحی را انجام خواهند داد.
همکاری با کارفرما برای نهاییسازی برنامه اجرای طرح، سفارشگذاری اقلام دیرتحویل، تهیه استراتژی واگذاری پیمانهای فرعی در قالب قراردادهای ئیپیسی، مذاکره و ایجاد مشارکت بین یاردهای سکوساز داخلی و بینالمللی برای ساخت سکوهای فشارافزایی در خلیج فارس و انجام اقدامهای لازم برای آغاز قراردادهای ژئوتکنیک و ژئوفیزیک از جمله شرح کار پیمانکاران این قرارداد خواهد بود.
این قرارداد در حالی امضا شد که قطر نیز در بخش جنوبی این میدان مشترک در حال احداث سکوهای فشارافزایی است.
وزیر نفت پس از امضای بزرگترین قرارداد گازی تاریخ کشور به ارزش ۲۰ میلیارد دلار برای فشارافزایی میدان مشترک پارسجنوبی با انتقاد از کمکاری دولت گذشته در توسعه این پروژه گفت: میتوانستیم در ۸ سال پیش شاهد اجرای این پروژه باشیم که به شکر خدا این تصمیم در این دولت گرفته شد.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه تحریمها و خرابکاریها نتوانست مانع رشد و پیشرفت صنعت نفت شود، گفت: با وجود تحریمها به هر کجا که اراده کنیم نفت صادر میکنیم و با اقدام جهادی مشکلات را رفع کردیم.
جواد اوجی در مراسم امضای قراردادهای اجرای طرح فشارافزایی میدان مشترک پارسجنوبی با پیمانکاران ایرانی، اظهار کرد: اکثر ذخایر گازی کشور در پارسجنوبی قرار دارد و خوراک پالایشگاه، پتروشیمی و حتی تولید بنزین کشور نیز به پارسجنوبی وابسته است.
وی افزود: میتوانستیم در ۸ سال پیش شاهد اجرای این پروژه باشیم، اما برای اجرای این پروژه نیاز به تصمیمگیری بود که این تصمیم در این دولت گرفته شد؛ چنانچه طی دو سال اخیر چنین تصمیم بزرگی را گرفتیم.
وزیر نفت گفت: تولید گاز از پارسجنوبی به صورت میانگین برابر با ۷۰۷ میلیون مترمکعب است و این تولید به معنای افت فشار است.
اوجی بیان کرد: خوشبختانه قبل از اینکه افت فشار در مخازن گاز رخ دهد، جلوی آن را گرفتیم و سبب افزایش ظرفیت برداشت تا ۹۰ TCF شدیم که سبب ایجاد عایدی ۹۰۰ میلیارد دلاری برای کشور خواهد شد.
وی ادامه داد: توسعه میدان آزادگان نیز در دستور کار قرار گرفته که با حضور رئیسجمهور عملیاتی خواهد شد و ما در این کار فازهای مرزی را در اولویت قرار دادهایم.
وزیر نفت اعلام کرد: ذخیره سوخت خود را در سالجاری به یک میلیارد لیتر و ذخیره گاز را نیز به ۳ میلیارد مترمکعب افزایش دادیم.
صادرات نفت از سال ۹۷ هم بیشتر شد
وزیر نفت گفت: با وجود سنگینترین تحریمها به هر کجا که اراده کنیم نفت صادر میکنیم و موفقیتهای دولت سبب شد که دشمن روی این صنعت تأکید کند؛ چنانچه در ۴ خط شبکه سراسری گاز اقدام خرابکارانه انجام دادند اما با اقدام جهادی توانستیم این مشکلات را رفع کنیم.
وی تأکید کرد: نه تحریمها توانست مانع کار و پیشرفت ما شود و نه خرابکاریها؛ و اکنون شاهد افزایش رشد اقتصادی طبق آمار بانک مرکزی هستیم.
جواد اوجی اظهار داشت: تحریمها بههیچ وجه نتوانسته مانع توسعه ما شود، بهطوری که رشد اقتصادی کشور در سالجاری بدون نفت ۲٫۵ درصد، با احتساب نفت بیش از ۵ درصد و رشد اقتصادی در بخش نفت ۲۰ درصد بوده است. وی افزود: تحریمهایی که در ۲ سال اخیر داشتیم حتی از تحریمهای سال ۹۷ هم بیشتر بوده، اما امروز صنعت نفت کشور پربارتر از همیشه در حال فعالیت است.
وزیر نفت با بیان اینکه «بازگشت ترامپ هیچ تأثیری در صادرات نفت ایران نخواهد گذاشت»، گفت: در سال ۱۴۰۲ مانعتراشیهای بسیاری بر سر راه صادرات نفت ایران صورت گرفت اما اکنون بیشترین میزان صادرات نفت را از سال ۱۳۹۷ تاکنون داریم.